Her er gårdsbutikken for salg av ikke-prosesserte planteprodukter – kortreist mat!

Presentasjon av nytt veksthus

Betydelig CO2 (karbondioksid) fjernes i veksthus

I forbindelse med flere møter i Østfold i perioden 12.-14. juni ble vårt nye konsept om vertikal dyrking av bær, urter og mindre planter presentert. Målet er å bygge mindre veksthus i nye byggefelt. Veksthusene bygger på gamle tradisjoner og fjerner samtidig CO2.

Nye byggefelt selvforsynt
med grønnsaker og bær?

Vårt mål er å sikre at den enkelte boenhet i nye og eldre boligområder kan bli selvforsynt med kortreiste grønnsaker, urter og bær på helårsbasis. Vi ønsker at dette skal skje på en mest mulig miljøvennlig måte. Blant annet vil vi bruke gamle byggeskikker og dyrke i høyden. Bildet under viser hvordan vårt konsept kommer til å se ut i et nytt boligfelt. 

Veksthus med innhold. Opphavsrett: Bio-Consult.net
Veksthus med innhold. Opphavsrett: Bio-Consult.net

Solceller driver et conveyorsystem

  • Det nye veksthuset har på taket solcellepaneler som skal drive et conveyor-system som er festet i taket på bygget og gir lys til plantene.
  • Energien fra solcellene vil akkumuleres i batterier på loftet i bygget.
  • Vi skal kun bruke LED-lys med utvalgte dioder på 500 nm og 700 nm dvs. lys som plantene kan bruke.

Dyrkningsbaljer går kontinuerlig
rundt i rommet

Solceller driver conveyor systemet
Her ser du den bakerste delen av veksthuset slik vi ser det for oss med dyrkingsbaljer som henger 7 i høyden på et conveyor-system som roterer slik at alle plantene får nok lys og korrekt næring i tilpassede doser. Merk også stolen i venstre hjørne hvor den som behandler plantene kan bevege seg vertikalt for å kunne betjene alle baljene – fra den øverste til den nederste.
  • Conveyor-systemet kan i prinsippet gå rundt kontinuerlig i løpet av 24 timer. Normalt vil plantene få nok lys om systemet startes opp 1-2 ganger per time for én runde rundt i hele systemet.
  • Kostnader ved bruk av LED-lys er vesentlig billigere enn alle andre typer lyskilder – opptil 20% mindre strøm enn halogenpærer og opptil 90% mindre strøm sammenlignet med tradisjonelle lyspærer, men de produserer like mye lys.
  • Frem-dyrking ved bruk av conveyor-systemet av voksne produksjons-planter og ulike bærtype-planter som skal høstes flere ganger i året.
  • I den bakerste delen av bygget kan en person sitte og kontrollere at plantene får nok lys og næring m.m.. 

Daglig 1 til 2 timers jobb

Vekstbaljer som henger i høyden fulle av jordbær
Produksjon av jordbær i vekstbaljer som henger i lag fra taket i conveyorsystemet
  • Dyrkningsbaljene går rundt i hele rommet og beveger seg mot én ansatt som sitter på den vertikalt bevegelige stolen i hjørnet – daglig 1-2 timers arbeidstid.
  • Det planlegges å erstatte de baljer som er vist med større baljer av et nytt komposittmateriale produsert av Pharmatech AS på Rolvsøy. Derved unngår man mikro-plastpartikler ut i naturen over tid.
  • I løpet av året vil baljene rengjøres og steriliseres med ozon flere ganger.
  • Den ansatte vil bevege seg vertikalt og sikre at hver enkelt plante i dyrkningsbeholderne får tilsyn og nødvendig stell.

Gårdsbutikken rett utenfor …

Her er gårdsbutikken for salg av ikke-prosesserte planteprodukter – kortreist mat!
Her er gårdsbutikken for salg av ikke-prosesserte planteprodukter – kortreist mat!
  • gårdsbutikken er det salg av ikke-prosesserte planteprodukter – altså kortreist mat! Høstede urter og bær, frukt etc. bearbeides uten bruk av 450 «godkjente» tilsettingsstoffer (sml. Reklame for «Lerum Heimefrå Syltetøy – Kjærleik til ekte vare går i arv» – YouTube).
  • Man kan lett oppformere fra nye, unge bær-planter, urter og grønnsaker til produksjonsplanter ….. – sammenlign smoltproduksjon av laks/ørret hvor smolten etter å ha nådd en viss vekt settes ut i merder.
  • Det kan høstes flere ganger i året. 

Nødvendig stell i veksthuset

    • Man må kontinuerlig fjerne og erstatte dårlige/infiserte planter
    • Drivhuset nytter ikke plantevernmidler – produksjonen kan Debio-godkjennes
    • Bestøvning med en pensel eller bier/humler
    • Kontroll av fuktighet og næring til plantene i dyrkningsbeholderne  
    • Etter 2-3 ganger høsting per år av bær/urter kan supportmediet (dvs. ikke nødvendigvis jord) i dyrkningsbeholderne og plantene skiftes etter at dyrkningsbeholderne er sterilisert
    • Vanning foregår med vann forbedret med DabV-er (se dabv.no) slik at vannet gjenbrukes
    • KI (kunstig intelligens) styrer vanning og gjødsling
Dame høster og kontrollerer plantene i conveyorsystemet i veksthuset.

 

Muligheter for offentlig finansiering

I en grønn/blå sammenheng vil dette gi store muligheter for offentlig finansiering. Veksthuset vil være en betydelig CO2-fjerner på grunn av plantenes fotosyntese.

Taket i veksthuset sett innenfra

Karmsund folkemuseum, Byggeskikk og arkitektur i Nord-Rogaland
Karmsund folkemuseum, Byggeskikk og arkitektur i Nord-Rogaland

Vi anbefaler å satse på et tradisjonsbygget veksthus bygget på et kulturhistorisk grunnlag, ved bruk av sitkagran (nå svartlistet) i et grindbygg. (Se bildet til venstre). 

Solid konstruksjon

Prinsipptegning av grindbygd hus. Ark Helge Schelderup
Prinsipptegning av grindbygd hus. Ark Helge Schelderup
  • Merk de solide stendere, horisontale bærebjelker og ytre panelvegger skåret til av sitkagran. Fra endeveggen av bjelkene er barken fjernet og denne siden er behandlet med antiseptiske midler.
  • Sålen under bygget er slik man laget grunnmur tidlig på 1800-tallet ved bruk av Portland-mørtel til å binde sammen de enkelte steiner.

Hvordan skal prototyper
på bygget finansieres?

Våre planer er å få startet bygging av 2-3 prototyper av bygget på 20-40 kvm. Kombinasjonen av blå/grønn satsing gir muligheter for støtte fra en rekke kilder som nå blir kartlagte – Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, kommunale tilskudd, museale tilskudd, ENOVA, private sponsorer ….

I tillegg så planlegges profesjonell bistand fra Sunday Power («Solceller på næringstak») og eventuelt en profesjonell bistand ved utforming av søknader basert på «No cure – no pay»-prinsippet.

Hvor ser vi for oss at
de første prototyper kan bli bygget?

De ulike møter i Østfold tilsier at en prototyp kan bli bygget i tilknytning til kommunens planer om et bosenter for pensjonister på gården til Hans Christian Kiel i Råde. Her vil et veksthus settes opp slik at pensjonistene kan bli selvberget på årsbasis med de produkter som veksthuset vil kunne gi.

Det kan også være aktuelt på noe sikt med plassering av flere mindre prototyper (20 kvm)  knyttet opp mot de enkelte bo-enheter i området nær Dyreparken i Kristiansand som forvaltes av Hamrevann AS.

Det er også forhandlinger på gang om bygging av en prototyp i Bergens-området.

Hvordan blir veien videre herfra?

Møtene i Østfold har vist at kombinasjonen av bruk av DabV-er og vertikal dyrking av bær og urter for selvberging har skapt interesse i Østfold. I tillegg til de konkrete planer skissert over vil nye møter med potensielle interessenter finne sted i de nærmeste uker. 

Ta kontakt med undertegnede tor-henning.iversen@bio-consult.net tlf. 957 73 459 hvis du ønsker å bli holdt oppdatert om våre planer. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *